Sten Andreasen

Den gamle gård er patina i særklasse!

- Den gamle gård er min families slægtsgård med en skøn beliggenhed på vej mod det sydfynske. Gården har oprindeligt været fæstegård ved Broholm gods og er efter frikøbet i 1800-tallet gået i arv i generationer. Gården ligger, hvor den oprindeligt er opført, og dele af stuehuset bliver anslået til at være noget af det ældste bondebyggeri på Fyn. Så jo, du kan godt sige, at jeg oplever historiens vingesus på nært hold hver eneste dag. 

Selv har jeg drevet plantagen siden 1979. På det tidspunkt var den forholdsvis ny. Plantagen er nemlig anlagt i 1967. Tidligere var Den gamle gård en traditionel gård med animalsk produktion, men så valgte mine forældre at anlægge en frugtplantage med æbler og pærer. En avlerhistorie, der højst sandsynligt stopper med mig.

 

Når frugtavlen udvikler sig, dør klassikerne...

Traditionen tro har frugtavlen udviklet sig. Tidligere dyrkede vi frugtavlere æbler som Golden Delicious, Lobo og Spartan. De sorter er i dag udfaset til fordel for andre nye sorter. På vores plantage er hele sortimentet også skiftet ud ad flere omgange. Vi tilpasser vores avl til efterspørgslen. Det er vi simpelthen nødt til. Og til tider sker det jo også, at vi selv udvikler en sort, der bliver populær.

Den gamle gårds plantage er en del af den sydfynske tradition for en frugtholdig høst. Her på vej mod det sydfynske bor vi i et klima med gode betingelser for frugt. I gamle dage var hele Sydfyn, Tåsinge og Thurø fyldt med frugtplantager på grund af de givtige forhold. Vi er rimelig kystnære, hvilket betyder, at vi har et mildt klima og derfor ikke har de store problemer med forårsnattefrost. Frost kan forekomme, men det er langt fra et generelt problem. Hernede har vi en større dyrkningssikkerhed.

 

Økologisk inspiration

Egentlig er jeg frugtavler, fordi jeg synes, det er spændende. Det lyder lidt banalt, men jeg synes, det er spændende at følge med i udviklingen. Den økologiske bølge har i høj grad påvirket hele erhvervet. Og vi lader os naturligvis inspirere af de økologiske tiltag – både når vi arbejder med sprøjteteknikker og gødning. 

På Den gamle gårds plantage er vores produktion konventionel, men betyder ikke, at vi ikke skeler til den økologiske tankegang.


Vi tænker ansvar ind i produktionen

Personligt er jeg af den overbevisning, at vi skal tænke os om. Lige meget hvad vi fortager os i plantagen. Vi skal også tænke os om, når det kommer til sprøjtning og gødning. I mine tidlige år som frugtavler sprøjtede vi præventivt. Vi sprøjtede for svampeangreb og insekter. Det gør vi ikke længere. I dag sprøjter vi efter behov. Hvis du ikke har en skade eller en meget forventelig skade, sprøjter vi ikke.

Vi sprøjter aldrig forebyggende imod insekter. Vi tænker ansvar ind i produktionen. Både over for miljøet og over for de kunder, der køber og spiser vores frugt. Du kan derfor trygt sætte tænderne i de danske frugter.


Mit tip til dig

Brug årstidens frugt og køb dansk! De bedste æblesorter er dem, der følger årstiden. Udenlandsk frugt har slet ikke den samme smag. 

Velbekomme!

 

Frugtavler Sten Andreasen
Gård Den gamle gård
Plantage Den gamle gårds plantage
Beliggenhed Gudme - på vej mod det sydfynske
Æblesorter Discovery, Gråsten, Ingrid Marie, Aroma & Bellida
Pæresorter Clara Frijs