Møller Voigt-Pedersen

85 år og stadig aktiv frugtavler!

- Det er bestemt ikke usandt, at jeg er én af de gamle frugtavlere. Måske endda den ældste aktive. Jeg er født i 1929. Og ja, jeg er af den generation, hvor jeg skulle ud at tjene, før jeg kom på Landbrughøjskolen. Jeg var 16 år gammel, da jeg stiftede bekendtskab med frugtavlen. Det var på en frugtavlergård i Skælskør, hvor jeg var tjenestedreng. Jeg husker, at jeg syntes, Skælskør var rigtig langt væk. Vi havde jo ingen Storebæltsbro dengang.

 

Fra landbrug til frugtavl

Mine forældre købte gården i 1927 og drev et almindeligt landbrug her på Rubenlund. I dag sidder jeg her. Jeg blev færdig som agronom i 1958 men overtog faktisk allerede gården i 1954, da min far døde. Selv har jeg ingen arvtagere til gården eller frugtplantagen. Til gengæld har jeg en masse dejlige søskendebørn. Jovist. Der sker nok det, at frugtavlen stopper med mig, men jeg tænker, at gården bliver i familien.   

Min families interesse for frugtavl begyndte så småt at tage fart lige efter 2. Verdenskrig. Vores første frugthave på Rubenlund blev plantet i 1946. Til at starte med solgte vi vores æbler og pærer igennem en forening i Svendborg. Men da det kom os for ører, at den gamle Niels Ørskov opkøbte frugt fra flere og flere avlere her på egnen, fulgte vi trop.

Niels kunne noget, de ikke kunne i Svendborg. Han har altid været en rigtig dygtig og tillidsvækkende mand – her på gården besluttede vi derfor at lade ham sælge vores frugt. Det har de øvrige generationer Ørskov så gjort lige siden. Og vi er stadigvæk lige tilfredse med samarbejdet som dengang.

Dengang vi anlagde Rubenlund Frugtplantage, avlede vi sorter som Cox Orange, den gamle amerikanske Jonathan, Golden Delicious, Lobo og Mcintosh. En sort, som senere lagde navn til en computer, har jeg hørt. I dag har jeg ikke så mange hektarer med kernefrugt – altså æbler og pærer – som da vi startede ud. Mine Clara Frijs blev plantet i 1991, og det betyder jo faktisk, at de har givet mig de pærer, de skulle. Nu er det tiden, de bliver ryddet.  

 

Med et kig til Ørskovs Frugthave

Jeg har fulgt Ørskovs Frugthave lige siden den gamle Ørskov plantede haven. I dag er det blevet til et stort foretagende. Vi er stort set naboer, og jeg holder meget af at følge med i alle de nye tiltag, de gennemfører i deres plantage. Måden, de arbejder med frugten på, er virkelig moderne i min optik. De planter tæt og beskærer intensivt. De er fremadsynet og følger med tiden.

Den måde, de sætter træerne på og binder dem op, er så nøjagtig. Jeg er virkelig fascineret af de snorlige rækker, de får sat. Deres frugthave er noget af det mest avancerede, jeg nogensinde har set – og så langt fra den måde, jeg selv plantede på i tidernes morgen. Dengang syntes vi, at vi plantede tæt, når der var 3 meter imellem træerne. I dag er der ikke engang én.     

Lige meget hvor moderne Ørskovs Frugthave er blevet, er der stadig plads til alle. Alle er velkomne. Store som små avlere. Unge som ældre. Det er jeg virkelig glad for.

 

Mine tips til dig

Jeg har altid været rigtig glad for æblet Rød Gråsten. Og Ingrid Marie naturligvis. Begge er rigtig fine at spise og dejlige til fynsk æbleflæsk. 


Det skal du bruge til fynsk æbleflæsk...

350-500 g flæsk eller bacon

4-6 spsk. rørsukker

20 stk. Rød Gråsten eller Ingrid Marie med skræl

Salt og peber efter smag


Tilbehør: Hjemmebagt groft rugbrød


Sådan gør du...

Halvdelen af flæsket/baconet skæres i tern. Den anden halvdel skæres i skiver. Flæsk/bacon steges i en bradepande i ovnen ved 220 grader til det er sprødt og gyldent. Æblerne vaskes og skæres i 1 cm tykke både. Husk at fjerne kernehuset. 

Hæld lidt af det overskydende fedt fra bradepanden ud på en stor pande. Æblerne steges møre i fedtet, sukkeret tilsættes efter ca. 10 minutter. Rør forsigtigt. Æblerne må ikke koge helt ud. Til sidst smages der til med salt og peber.

Lige inden servering vendes de stegte flæsketern i æblemassen og varmes igennem. Æbleflæsken hældes over i et kønt fad. De stegte skiver flæsk/bacon lægges ved siden af som pynt.

Æbleflæsken serveres lun på hjemmebagt groft rugbrød.

Velbekomme!  

 

Frugtavler Møller Voigt-Pedersen
Gård Rubenlund
Plantage Rubenlund Frugtplantage
Beliggenhed Gudme
Æblesorter Rød Gråsten, Discovery, Elstar, Jonagored & Rød Ingrid Marie
Pæresorter Clara Frijs