John & Jack Stillegaard

Frihed under åben himmel…

- Sankt Olufs kilde løber i undergrunden under vores frugthave. Det er en af Danmarks Helligkilder, som i middelalderen forsynede de nærliggende gårde med vand. Om kilden gør noget i forhold til vores frugtavl? Tja, det vides ikke. Men ét er sikkert: Vi har masser af vand. 

Holstensgården og Kimergård blev oprindeligt bygget af Valdemar Slot dengang i fæstetiden. Vores forældre købte imidlertid begge gårde for at få plads til at drive deres landbrug, som primært var animalsk. Det har min bror John og jeg omlagt til udelukkende at være frugt, planteavl og produktion af kildevand.

Min bror og jeg driver plantagen sammen. Det har vi gjort siden 2000, hvor vi plantede den. Vi har altså været sene til at kaste os ud i frugtavlen. Hvorfor gjorde vi det så? Jamen, vi besluttede os for at plante en frugthave, for også at have noget at arbejde med om vinteren. Når planteavlen er afviklet, og høsten er i hus, er der ikke så meget mere at lave, før det bliver forår. Og vi holder begge meget af at arbejde i det fri.

 

Det traditionelle udelukker ikke nytænkning

Vores frugthave er egentlig meget traditionel, men det udelukker bestemt ikke, at vi prøver at følge med tidens udvikling, så godt vi kan. Vores høst bliver plukket ved håndkraft – beskæringen med maskine. En maskinel beskæring fjerner de groveste grene og overlader de mindre til os. Så nej, vi slipper ikke for at gå træerne igennem med en finere beskæring for øje, men det gør nu heller ikke noget. Det er jo lige præcis derfor, vi valgte at gå frugtavlervejen. Der er bare en vis frihed i at arbejde under åben himmel hele året rundt. 

Selve æblerne bliver også helt fantastiske, når vi er grundige i vores beskæring. Æblerne får et bedre kig til solen og derfor mere farve. Når vi sørger for at træerne har korte grene, betyder det også, at æblerne er lettere at plukke. Vi planter tæt og får derfor et godt udbytte.

 

Den skønne syre

I forhold til eksempelvis Holland og Belgien får vi lidt mere syre i æblerne herhjemme på grund af vores klima. Vi får en lidt mere syrlig smag, uden at æblerne bliver sure - naturligvis. Det synes jeg er skønt! Jo længere sydpå, du kommer, jo sødere bliver æblerne – og jo mindre smag har de i forhold til vores danske æbler. 

Jeg er rigtig glad for syren i de danske æbler og holder pt. meget af Jonagored.

Jonagold er et smukt kegleformet, fast og sprødt æble med en intens syrlig-sødmefuld og en fin krydret smag. Farven er rød-orange med en stribet solside. Jonagored er - som navnet antyder - mere rød end klonerne i samme familie.

 

Mine tips til dig

Er du til det syrlig-søde, synes jeg, du skal kaste dig ud i en hjemmebagt æblepie på Jonagored. Du får en pie med en ekstrem friskhed og autencitet.

 

Det skal du bruge...

 

Dej

300 gram hvedemel

200 gram smør

100 gram sukker

1 æg

                

Fyld

800 gram Jonagored

125 gram sukker

2,5 spsk. hvedemel

0,25 tsk. muskat

0,5 dl friskpresset citronsaft

40 gram smør

1 tsk. rørsukker

                

Sådan gør du...

Du ælter dejen sammen og deler den i 2 lige store dele, som trykkes flade med hånden. Stil den på køl i 1 time med film mellem lagene. 

Imens skræller du æblerne og fjerner kernehusene. Skær æblerne i skiver på 2-3 mm og vend dem i citronsaften. De øvrige ingredienser til fyldet blandes i en anden skål, før de vendes i æblefyldet.

Du tager dejpladerne ud af køleskabet og vender dem ud på et melet bord. Den ene dejplade rulles ud, så den er lidt større end tærteformen. Smør tærteformen med lidt smeltet smør og læg den udrullede tærtebund i, så den også dækker siderne.

Fordel æblefyldet over bunden. Rul den anden dej ud og læg den som "låg" over æblefyldet. Du bruger fingrene til at trykke låget i kanten forsigtigt sammen med dejbunden.

Skær med en kniv 4 store revner i låget, så dampen kan slippe ud. Pensel med vand og strø med rørsukker. 

Bag din æblepie i ovnen ved 200 grader i godt 45 min.

 

Tips

Serveres gerne lun med flødeskum, is eller softice.

 

Frugtavler John & Jack Stillegaard
Gård & Plantage Kimergård og Holstensgården på Lundby mark
Beliggenhed Tåsinge
Æblesorter Holsteiner Cox, Elstar, Jonagored & Rød Cox Orange