Jesper Ullemose

Æblerne giver mig sommerfugle i maven

- Oure er frugtavlens Mekka! Her har vi de ypperligste betingelser for en vellykket avl. Det handler om klima og beliggenhed. Sætter du en knappenål i et Danmarkskort for hver eneste frugtavler, vil du se, at en meget stor del af de fynske frugthaver ligger lige netop her – i det sydfynske. 

I Ullemose-slægten er vi frugtavlere udi 5. generation! Min søn har nemlig også valgt at gå frugtavler-vejen og er så den 5. I dag er uddannelsen ikke længere koncentreret om frugtavl alene, men bliver sammensat på de gartnerskoler, der udbyder den. Uddannelsen rummer derfor aspekter fra det almene gartneri, væksthus-gartneriet og fra planteskolerne.

 

Frugtavl uden grænser

For at give min søn det bedste indblik i frugtavlens mange facetter, har jeg sendt ham til New Zealand. Frivilligt naturligvis. Selvom vores lande er meget forskellige klimatisk, kan du hente megen god inspiration i at arbejde med frugtavl i et andet land. Selv har jeg arbejdet som frugtavler i Australien og på New Zealand. Og min far var heller ikke sen til at komme af sted. Han rejste til USA i 1957.

På rejserne lærer du både, hvad du skal gøre og måske endnu vigtigere – hvad du ikke skal gøre, når du arbejder med frugtavl. Særligt har jeg lært vigtigheden af at have et godt samarbejde med øvrige de fynske frugtavlere. I vores branche er vi ikke konkurrenter. Vi er kollegaer. Vi hjælper hinanden til en bedre avl og trækker på hinandens erfaringer. Den omsorg og sparring oplevede jeg ikke i udlandet. Til gengæld ved jeg, hvad det vil sige at avle frugt på brede vidder i et helt andet klima. Og jeg ved, hvilke parametre vi bliver målt på herhjemme og kan konkurrere på i forhold til udlandet – nemlig kvalitet!

Det udfordrende ved dansk frugtavl er, at et æble fra Chile og et æble fra Danmark helst skal koste det samme i butikkerne. Det betyder meget for vores indtjening, men sådan er vilkårene.

 

Får stadig sommerfugle i maven hver gang, en sort er klar til at gå i handlen

Til trods for at frugtavlen er en økonomisk udfordring, er det verdens bedste job! Her er du din egen herre i Guds frie natur. Årstiderne dikterer mit arbejde – og det gør, at jeg tænker på æbler det meste af tiden. Det er skønt at følge de forskellige sorters cyklus: Fra at vi beskærer træerne i januar, til de begynder at røre på sig i marts og april. At se knopperne og blomsterne springe ud. At følge æblerne, mens de vokser. Mærke duften og sætte tænderne i et Discovery, som er det første. Jeg får stadig sommerfugle i maven hver gang, en sort er klar til at gå i handlen.

 

Èt i mængden af udenlandske æbler

Det handler om at få så mange kilo æbler af den rigtige størrelse hvert eneste år. Det er den eksamen, vi er underlagt. Her er vi meget afhængige af hvilken størrelse æble, de store supermarkedskæder vil have. Og de har ikke altid spurgt forbrugeren. Kæderne har en ide om, hvad det er, de kan sælge – og i den optik kan et dansk æble meget hurtigt gå hen og blive ét i mængden af udenlandske. Det lyder negativt, realiteten er bare den, at vores forskellige æbler smager meget bedre i en anden størrelse end den, kæderne vil have.

Som forbruger er det svært for dig at se, hvornår et æble smager godt. Du kan se det på bananer – hvornår de er modne og overmodne – men du kan ikke se det på et æble.               

 

Mine tips til dig

HUSK, at æbler skal i køleskabet! Vi ved alle sammen godt, at æblerne ser super flotte ud på det store fad i stuen – det er bare helt forkert opbevaring. Frugt skal på køl ligesom mælken. 1 til 2 grader er optimalt. Et køleskab på 5 grader er bedre end stuetemperatur. Pærer skal helst opbevares på 0 grader.

Jeg elsker æbleflæsk og brasede kartofler med æbler i. Men du skal ikke bruge hvilken som helst sort. Det er altid en god idé at sætte sig ind i, hvilken sort, der er bedst til hvad. Gråsten eller Elstar.


Det skal du bruge til brasede kartofler med æbler...

800 gram kogte kolde pillede kartofler

½ dl. solsikkeolie

4 æbler – Gråsten eller Elstar

Lidt høvlet peberrod

Groft salt

                

Sådan gør du...

Skær kartoflerne i mindre stykker og rist dem på en pande i den varme olie. Drys med lidt groft salt og lad kartoflerne blive gyldne. Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i både. Kom dem i en lille gryde med ganske lidt vand og lad dem komme i kog. Skru ned og lad dem dampe i 2-3 min. Bland forsigtigt kartofler og æbler sammen og pynt med peberroden.

 

Frugtavler Jesper Ullemose
Gård Ullemose
Plantage Ullemose Frugt
Beliggenhed Oure på Sydfyn
Æblesorter Discovery, Gråsten, Aroma, Sunrise, Elstar, Jonagored, Bellida, Ingrid Marie & Cox Orange
Pæresorter Clara Frijs & Lucas