Henning Jensen

Du er aldrig for gammel til frugtavl

- På min fars side af familien er jeg 3. generation frugtavler. På min mors side er jeg 4.! Jeg er om nogen vokset op med frugtavl, men har faktisk beskæftiget mig med mange andre ting, før jeg besluttede mig for at gå frugtavler-vejen. 

Jeg var 42 år, da min kone Marie-José og jeg valgte at flytte hjem til min barndomsgård for at overtage bedriften. Egentlig er jeg uddannet agronom og har arbejdet inden for markedsføring af landbrug i mange år. Jo, det er da en nært beslægtet branche og så alligevel noget andet. 

Da jeg skiftede retning, var jeg nået et punkt i mit liv, hvor jeg havde brug for at beskæftige mig med noget, der ikke krævede en overvægt af rejsearbejde. Og tanken om frugtavl begyndte at fylde mere og mere. I 2009 gjorde vi alvor af det. Vi lagde vores liv om. I dag er det blevet til 30 hektarer med frugt på det nordligste Fyn ved Agernæs.

 

Danske frugtavlere satser på det sikre

Vi driver vores plantage meget traditionelt, selvom vi sigter mod at være så moderne som muligt i hele vores avl. Det pudsige ved dansk frugtavl er, at vi ikke tør satse. Du ser det samme fænomen rundt om i mange danske plantager: Vi satser på det sikre. Både i Holland og Belgien er de til gengæld ikke så bange af sig. Her ser vi, at frugtavlerne ofte satser hele deres produktion på én - allerhøjst 2 sorter. De er ekstremt professionelle. Og deres måde at arbejde på betyder også, at de bliver enormt specialiserede inden for den enkelte sort. 

Herhjemme er vi langt mere romantiske i vores tilgang til frugtavlen. Vi har bygget vores avl på en anden kultur, hvor vi har lidt forskellige sorter af både æbler og pærer og måske øvrig frugt. På den måde spiller vi sikkert i tilfælde af, at udbyttet på den ene sort bliver dårligt. Til gengæld har vi en utrolig lang periode med høst, som strækker sig fra juli og helt frem til november, fordi vores frugt skal plukkes på forskellige tidspunkter. Det betyder imidlertid, at vi har mulighed for at optimere vores høst ved at have de samme plukkere ansat i en lang periode.

 

Klassens fornuftige pige

Ingrid Marie er klassens fornuftige pige. En klassisk dansk æblesort, som faktisk er én af de allermest dyrkede i Danmark. I Egeby frugtplantage bliver hun imidlertid ”den nye pige i klassen”. Vi har først sat træerne her i 2014 og har ikke tidligere avlet Ingrid Marie. Men vi glæder os.

  

Den flotte Lucas!

Her på plantagen har vi valgt at avle pæresorterne Clara Frijs og Lucas. Det har vi gjort for at sprede sæsonen – eller rettere – forlænge den. Som du sikkert husker det fra dit lokale supermarked, er Clara Frija en tidlig pære. Dén kan du købe frem til efteråret, hvorefter Lucas-pæren tager over.

Når du køber Lucas-pæren i dit supermarked, skal den naturligvis spises med det samme. Men har du et pæretræ med Lucas stående hjemme i din have, bør du faktisk opbevare pærerne på køl en tid, før de skal spises. Lucas er nemlig en rigtig god gemme-pære og bliver langt bedre i smagen, når den får lov til at ligge køligt. Og så er den bare super flot grøn!

 

Mine tips til dig

Ud over at spise dansk frugt, som den er – fuldstændig frisk – er efterårsæblerne rigtig gode til æblemos og æbleflæsk. Til din æblemos er det en god idé at bruge sorter som Elstar og Holsteiner Cox og Jonagored.

 

Sådan gør du, når du vil lave fynsk æbleflæsk...

Her på Fyn laver vi æbleflæsk på æblemos: Skræl æblerne og kog dem. Du må ikke koge æblerne helt ud. Der skal stadigvæk være lidt bid i dem. Du skal ikke komme mere end en sjat vand i bunden af gryden. 

Selv er jeg mest tilhænger af bacon, du selv skærer i gode tern. Steg gerne baconen i ovnen, men sørg for at mosen får lidt fedt. Det giver en fantastisk smag. Steger du din bacon sammen med lidt løg, tilfører du din æbleflæsk endnu flere skønne smagsnuancer.

Nu skal æblemos, fedt og bacon stegt med løg bare vendes sammen og serveres på friskt rugbrød.

Det bliver ikke meget bedre!  

 

Frugtavler Henning Jensen
Gård & Plantage Egeby frugtplantage
Beliggenhed Otterup. Det nordligste Fyn
Æblesorter Discovery, Sunrise, Aroma, Holsteiner Cox, Elstar, Jonagored & Ingrid Marie
Pæresorter Clara Frijs & Lucas