Henning Jacobsen

Fra landmand til frugtavler

- Jeg har overtaget Emmelevgård efter min far. Han drev gården som almindeligt landbrug med griseavl og afgrøder og beskæftigede sig slet ikke med frugtavl. At blive frugtavler var min idé. 

En dristig idé

Jeg har avlet frugt siden 1978 og startede faktisk lidt ved et tilfælde. Dengang var der ikke så meget jord til salg, så da muligheden bød sig, slog jeg til. Lidt dristig er man vel. Særligt, fordi det var nabojorden, jeg fik lov til at købe. Dengang var jeg 24 år gammel og syntes, at tiden var inde til at prøve noget nyt og håndtere en anden form for avl ved siden af griseavlen og landbruget. Min far syntes godt om idéen, og så blev jeg frugtavler. 

I dag avler vi 19 hektarer med æbler og pærer. Jeg har valgt ikke at have så mange sorter for at gøre produktionen, plukningen og beskæringen så enkel som muligt. Men jeg har da haft rigtig mange sorter, som vi har nedlagt. Da vi overtog plantagen stod her 20 forskellige. Dengang var det helt almindeligt, men i dag er det nærmest umuligt at have så mange sorter i én plantage, eftersom hver sort skal behandles forskelligt.

 

Frisk jord giver det bedste udbytte

Da vi købte plantagen, havde den allerede nogle år på bagen. Vi valgte derfor at flytte plantagen for at få noget frisk jord. Når du avler frugt er det altid bedst at plante på frisk jord. Er jorden udpint, går det ud over dit udbytte. Så omkring 2002 besluttede vi os for at flytte plantagen for træernes skyld, samtidig med at vi udvidede med flere hektarer. 

Mit mål med frugtavlen er at være så produktiv, som jeg kan, inden jeg beslutter mig for at stoppe. Jeg synes stadigvæk, det er vigtigt at holde sig opdateret på forskellige nye måder at dyrke og beskære på, så vi får mest ud af træerne.   

Ved at beskære anderledes og ved at plante anderledes end i gamle dage, får vi i dag en meget mere ensartet frugt, som er lettere at sælge. Frugt af høj kvalitet. Måske har du bemærket at mange af de æbler, du køber, har samme størrelse? Når frugten er ensartet er den lettere at sælge eksempelvis i pakker med 8 stykker. På den måde har hele produktionen ændret sig fra dengang, hvor frugttræerne fik lov til at være store og brede.

 

Mit tip til dig

Tiderne ændrer sig, og det gør måden, vi bruger frugten på også. Særligt, synes jeg, det er dejligt at få en hjemmelavet æblemarmelade. Den kan du lave af både Jonagored og Gala Must.

 

Det skal du bruge til hjemmelavet æblemarmelade...

1 kg. æbler

2 dl. vand

500 gram sukker

3 hele stjerneanis

1 spsk. citronsaft

Atamon og 4 små glas


Sådan gør du...

  1. Skræl æblerne, fjern kernehus og blomst og skær dem i mindre tern. 
  1. Kom æbletern og vand i en gryde og kog dem 10 min. under låg. 
  1. Tilsæt sukker og stjerneanis og kog videre i 20 min. Fjern stjerneanis og mos æblerne med en hulske eller stor gaffel. Der må godt være æblestykker i, men de skal helst ikke være for store. 
  1. Kog yderligere i 10 min. og rør citronsaft og 1 tsk. atamon i. Lad marmeladen køle af i 15 min. i gryden. 
  1. Skyld de 4 små marmeladeglas i atamon og hæld marmeladen i. Luk straks og stil koldt.

 God fornøjelse!

 

Frugtavler Henning Jacobsen
Gård Emmelevgård
Plantage Emmelevgårds plantage
Beliggenhed Otterup
Æblesorter Jonagored & Gala Must
Pæresorter Clara Frijs