Gunnar Jensen

50 år i selv samme frugthave

- Jeg plantede mine første træer her i frugthaven i oktober 1964. I dag skriver vi 2014. Det er altså 50 år siden, jeg sprang ud som frugtavler. En begivenhed, der netop er blevet markeret med et lille jubilæum her på gården i den selv samme frugthave.

I min tid har jeg både avlet på æblesorterne Golden Delicious, Ingrid Marie og Cortland. I dag er det kun Ingrid Marie, vi dyrker herhjemme – til gengæld dyrker vi æblet med rigtig stor succes.

Jeg er første generation frugtavler både i familien og her på gården. Min interesse for frugtavl blev vakt, da jeg var på gartnerskole i Søhus ved Odense. Dengang var der stadigvæk en frugtavler-linje på skolen – og jeg er derfor udlært frugtavler. Men jeg har da også været over planteavl og det animalske landbrugs-erhverv, hvor jeg har beskæftiget mig med alt fra heste til grise og køer.

 

Vild med frugtavlens ubekendte

Frugtavlen tiltaler mig i kraft af, at arbejdet med naturen er langt mere udfordrende end animalsk produktion. Her tænker jeg særligt på det udfordrende i dyrkningen af frugt i forhold til klimaet, der enten hjælper os eller kan yde stor skade, når vi taler om udbytte. Produktionen af frugt rundt om i de fynske frugthaver reagerer altid voldsomt på naturens luner 

Her midt i det fynske kan en tidlig forårsnattefrost virkelig spille os et puds. Det gør mit job udfordrende og spændende – og jeg er vild med det uforudsigelige i frugtavlen. Rent dyrkningsmæssigt er Rosengård frugt ikke super godt placeret. Vi ligger ikke særlig tæt på kysten og i frugtavler-øjemed betyder det, at vi har langt større risiko for at blive ramt af en tidlig nattefrost. Bare en enkelt nat med minus 2 grader, når blomsterne på æbletræerne har åbnet sig, viser sig som skader på frugten. 

Heldigvis ligger Rosengård frugt i kuperet terræn. Det betyder, at det som regel kun er træerne i lavningerne, der bliver ramt af frosten. Nogle sorter er mere sarte i forhold til frost end andre. De mest hårdføre sorter får frostaftegninger i form af skjolder på æblernes skind, mens andre blomster dør helt væk. Her hos os har vi haft helt op til 80 % skadet frugt på én sort. I rigtig mange tilfælde kan vi heldigvis tynde ud i den skadede frugt, når vi kommer længere hen i æblernes udvikling.

Bellida blomstrer tidligt og er derfor langt mere udsat for frost i blomsterne end eksempelvis Elstar, som blomstrer senere. Og nu bliver det teknisk, for der er nemlig ingen entydig formel i frugtavl. Har du en plantage midt i landet, kan du ikke udelukkende satse på at dyrke de sene æbler for at undgå frostskader. Om blomsten bliver skadet af frosten eller ej afhænger nemlig af, hvor langt blomsten er i bestøvningsprocessen.

 

Tak for denne gang…

Nu takker jeg snart af for at lade mig pensionere. Men når jeg ser tilbage på min tid som avler, er det især frugtavlens mange ubekendte, der gang på gang har drevet mig. Det sjove ved frugtavl er nemlig, at du ikke kan styre den. Du kan ikke styre naturen. Hverken solskinstimerne eller frosten.

 

Mine tips til dig

Her hos os i Rosengård frugt er det Elstar, der er frugthavens mest populære æble. Det er et fantastisk spiseæble, men er også rigtig godt til en gammeldags æblekage med sukkerstegte tvebakker. Ikke rasp! Det støver i munden…

 

Det skal du bruge til en gammeldags æblekage med sukkerstegte tvebakker...

Ca. 2 kg Elstar
1-2 vaniljestænger

Tvebakker - knuste
Sukker
Makroner
Smør til at riste tvebakkerne i
Let pisket flødeskum til pynt


Sådan gør du...

Skræl æblerne, fjern kernehusene og kog dem uden vand ved svag varme til æblerne kan moses. Kog æblerne med sukker og vaniljekorn. Smag mosen til med vanilje og sukker, når den er kogt mør.

Smelt smør og sukker på en pande og rist de knuste tvebakker i sukker-smørret. Når æblemosen og tvebakkerne af afkølet, kan du lægge din æblekage sammen. Husk også makronerne som fyld i det sprøde lag! Pynt æblekagen med en let pisket flødeskum. 

 

Frugtavler Gunnar Jensen
Gård Rosengård
Plantage Rosengård frugt
Beliggenhed Odense. I det midtfynske
Æblesorter Discovery, Sunrise, Holsteiner Cox, Gala, Pigeon, Bellida, Elstar & Ingrid Marie
Pæresorter Clara Frijs