Ann Stengaard

Frugtavl med respekt for forbrugeren

- Det vrimler ikke ligefrem med kvinder i frugtavlerbranchen. Min datter og jeg er nogle af de få. Måske de eneste? Jeg er selvlært, men min datter er uddannet frugtavler i Ørskovs Frugthave.

I dag er hun ansat hos mig, hvor hun har ansvaret for alle nyplantninger. Hun er faktisk 3. generations frugtavler. Min storebror, Steen, og jeg er frugtavlere i 2. generation. Vi har overtaget avlen fra vores mor. 

 

Kvinderne på Møllegården

Møllegårdens frugtplantage blev anlagt i 1967. Indtil da drev mine forældre et almindeligt landbrug med høst. Høsten var imidlertid blevet til stor gene for min far. Han kunne ikke tåle støvet. De valgte derfor at lægge om og gå frugtavler-vejen. 

Min mor havde allerede et godt indblik i frugtavl. Hun arbejdede nemlig som godsforvalter på Broholm Slot i Gudme i 1960’erne. Og den plantage, der hørte til slottet, kendte hun som sin egen bukselomme. Det var hende, der kom hjem med alle de gode idéer til vores egen plantage – og det er hende, der har givet mig min grundlæggende viden om frugtavl.

 

Frugtavler & Verdensmester

Jeg har altid brugt rigtig meget tid på sport. Jeg har endda haft en professionel karriere både på det kvindelige fodbold- og håndboldlandshold. At forene en sportskarriere med et ”8 til 16-job” kan være udfordrende. Mine forældre støttede imidlertid op om min sport – en støtte, jeg honorerede, ved at arbejde herhjemme i plantagen – et job, jeg elsker! 

Sporten fylder stadig meget i mit liv. Dog knap så meget som i starten af 1980’erne, hvor jeg var på landsholdet i både fodbold, atletik og håndbold. Jeg trænede mig selv halvt ihjel. Men intet slår dog 1971. Det var året, hvor jeg var med til at vinde Verdensmesterskabet i fodbold i Mexico. Jo, Danmark har rent faktisk været Verdensmestre i fodbold. Vi vandt 3-0 over Mexico City. Dengang var jeg kun 16 år gammel. 

I dag er det frugtavlen og udelivet, det gælder. Jeg elsker at arbejde udendørs. Det er en fantastisk oplevelse at se, hvordan årstiderne dikterer vores arbejde med træerne og selve avlen. Her på plantagen er vi lidt gammeldags i vores måde at plante træer på. Vi planter ikke efter de nye opbindingssystemer, hvor du binder træerne på espaliér.

I vores tilgang til frugtavlen lægger min bror og jeg stor vægt på, at vores arbejde skal være rummeligt og hyggeligt. Vi er jo kun en lille frugthave, og vi synes begge, det skal være hyggeligt at gå på arbejde. Frugtavlen er en livsstil. Jeg kender hvert et træ på plantagen og ved, hvordan det har det.   

Det betyder ikke, at det ikke er hårdt arbejde at være frugtavler. Det er det. Vi lægger rigtig mange timer i frugten – til gengæld giver naturen os enormt mange oplevelser igen, som ikke kan gøres op i penge.

 

Ungerne skal ud i naturen

En ting, der betyder meget for mig, er samarbejdet med Gudme skole. De har bygget et læskur med bålsted på min grund og jeg holder virkelige meget af, når ungerne kommer forbi for at opleve naturen og min verden. Ofte kommer de klassevis. Det er enormt givtigt både for mig og for dem, at de er så nysgerrige.

 

Mine tips til dig

Jeg synes, det er så vigtigt at viderebringe budskabet om, at vi alle skal købe dansk frugt og grønt. Ikke nødvendigvis økologisk, men dansk! Vi har et klima, der gør, at du får de bedste æbler og pærer. Og så avler vi med en stor respekt for frugten og for forbrugeren. Det oplever du i særdeleshed ved, at den danske frugt kun er udsat for et minimum af sprøjtemidler. Et æble skal kunne blive rynket og gå til!

Selv er jeg meget glad for æblete, som jeg drikker hele året rundt.


Det skal du bruge til en hjemmelavet æblete...

225 gram tørrede æbleskiver af Aroma, Elstar eller Ingrid Marie  

2 kanelstænger

4 kryddernelliker

1½ l. koldt vand

Honning eller sukker

                

Sådan gør du...

Put æbleskiver, kanel, kryddernelliker og vand i en kasserolle og bring det i kog. Sæt varmen ned og lad det simre 15 minutter. Sød teen med honning eller sukker og hæld den igennem et filter op i teglas. Tryk forsigtigt på æblerne for at få den sidste væde med.

 

Frugtavler Ann Stengaard
Gård Møllegården
Plantage Møllegårdens frugtplantage
Beliggenhed Gudme
Æblesorter Aroma, Elstar & Ingrid Marie
Pæresorter Clara Frijs